Stress verminderen op het werk | 3 Tips

Stress verminderen op het werk is iets wat we allemaal wel willen. Of je nou thuis werkt of op kantoor, werk is vaak al stressvol genoeg. De werkdruk wordt steeds maar hoger, en van ons Millennials wordt veel verwacht. Een burnout is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld, het is haast of je er niet bij hoort als je nooit overspannen of burned out bent geweest. Maar gelukkig kan je prima je stress verminderen op het werk met een paar simpele tips. Overigens kan je deze tips ook toepassen als student of zzp’er. Want iedereen kampt wel eens met stress.

 

Leeg bureau, leeg hoofd

Een rommelig bureau, we hebben het allemaal wel eens. Toch is het beter om dit goed op orde te houden. Van rommel wordt je onrustig, en dat zorgt er tevens voor dat je je niet goed kan focussen. Beter ruim je je bureau aan het eind van de dag even op. Leg alles netjes op zijn plek en zorg dat er geen rommel meer ligt. Het zal wonderen doen voor je productiviteit, maar het zal ook zeker stress verminderen. Niks zo stressvol als er achter komen dat je die belangrijke documenten niet meer kan vinden op je bureau. Opruimen dus, geef alles een vaste plaats zodat je het makkelijk terug kan vinden en laat alleen het hoognodige op je bureau liggen.

Zorg er tevens wel voor dat je prettig kan werken aan je bureau, als dat betekent dat je graag een foto van je hond in het zicht hebt doe dat dan, maak er een beetje je eigen plekje van. Overleg dit wel met je baas, niet iedere bedrijf staat het toe dat je niet werkgerelateerde dingen op je werkplaats neerzet.

Stress verminderen op het werk

Geef je grenzen aan

Misschien wel de beste tip die ik je kan geven. Geef je grenzen aan. Daarmee bedoel ik niet dat je moet gaan piepen bij ieder ding wat een beetje lastig is. Maar als het allemaal even teveel wordt, geef dat dan aan. Aan je baas, maar ook voor je collega’s is het handig te weten dat het allemaal even teveel is. Je hoeft echt niet uit de doeken te doen wat er precies aan de hand is maar even een heads up dat je het iets rustiger aan wil doen kan veel problemen vermijden. Doe dit echter wel in goed overleg.

Maar ook op andere vlakken is het belangrijk je grens aan te geven. Gaat een collega jouw grens over, geef dit dan aan. Doe dit wel netjes en beleefd. Niemand zit te wachten op ruzie op de werkvloer.

Werk je met lastige klanten die de hele tijd van mening veranderen? Ook hier kan je je grens aangeven. Zet duidelijk in je algemene voorwaarden dat er een vast aantal revisies zijn, wil een klant deze meer dan moeten ze daar extra voor betalen. Zo ben jij niet de hele dag bezig met onbetaald aanpassingen maken. Dit kan je natuurlijk toepassen in verschillende werkvelden.

 

Neem je werk niet mee naar huis

Of je nou voor een baas werkt of je eigen bedrijf hebt, neem je werk niet mee naar huis. Als je thuis werkt is het slim om een apart kantoor te nemen. Zo kan je de deur s avonds achter je sluiten en kan je je werkdag echt eindigen. Als je je hele vrije avond nog bezig bent met wat je morgen allemaal moet doen is dat hartstikke stressvol. Laat het los, werkdag voorbij is werkdag voorbij. Tijd om te genieten van je vrije tijd.

Natuurlijk moeten er nog dingen in huis gebeuren, eten koken, opruimen, doe dit eerst en neem dan tijd voor jezelf. Ontspan met een leuke serie of kijk een film met een kop thee. Misschien lees je liever een boek, kies wat voor jou werkt en doe gewoon lekker waar je zin in hebt. Maar vergeet niet die me time iedere avond even voor jezelf in te plannen.

Met een paar kleine aanpassingen kun je prima stress verminderen op het werk. Als je deze 3 tips implementeert in je dagelijks leven zal dat waarschijnlijk meer rust brengen in je werkdag. Maar ook in je privéleven. Want ben je gelukkig op je werk, voel je je ook beter thuis. Net als andersom.

Wat zijn jou tips voor stress verminderen op het werk?

Volg:
Monique Jebbink

Eigenaresse van Door Monique. Wil altijd veel te veel, word nerveus van sociaal gedrag, geniet van het leven is gek op katten en verslaafd aan Netflix, droomt over Milka chocolade en slaapt daardoor veel te lang. Is gek op Girlbosses en Dream chasers en support iedere chick te gaan voor haar #Goals.

Share:

10 Reacties

 1. 5 maart 2018 / 12:51

  Ik ben het zo eens met je tips! Vooral een schoon bureau een leeg hoofd. 🙂

 2. 5 maart 2018 / 12:53

  Goeie tips, zeker als je een bureaujob hebt! Ik werk in een winkel dus heb niet echt een bureau en kan thuis ook niet verder werken. 🙂

 3. 5 maart 2018 / 12:53

  Handige tips. Ik werk van thuis uit en werk eigenlijk elke dag, eens een dag helemaal niks doen zou wel eens goed zijn.

 4. 5 maart 2018 / 14:11

  Een to do lijst geeft mij vaak rust en een opgeruimd bureau werkt bij mij altijd goed.

 5. 5 maart 2018 / 14:47

  Wat een goeie tips! Vooral grenzen aangeven. Ik stel me al gauw vaak flexibel op tegen een ieder, ik hou van aanpakken! Om stress te verminderen helpt het mij ook regelmatig om een Things to do lijstje te maken en deze te voorzien van nummeringen, zodat ik goed helder op een rijtje heb wat mijn prioriteit moet hebben. X

 6. 5 maart 2018 / 15:20

  Een opgeruimd bureau is voor mij ook belangrijk. Dat voelt al meteen rustiger!

 7. stefaanvivant
  5 maart 2018 / 16:36

  Ik werk altijd van thuis uit om dan op de baan te gaan, is niet altijd simpel om men werk daar te laten, misschien moet ik men werk op men bureau thuis laten en niet in de zetel s’avonds nog vlug wat dringende mails beantwoorden 🙂 Ik ga het is bekijken hoe ik je tips best kan toepassen.

 8. 7 maart 2018 / 00:36

  Zonder een echte burn-out te willen minimaliseren, iedereen lijkt zoals je zegt een burn-out te moeten hebben. Weet j, een 10tal jaar geleden had iedereen maagzweren, was het toenmalig status symbool voor harde werkers met stressvolle jobs. Op een dag werd bewezen dat maagzweren in tegenstelling tot wat men voordien geloofde niets met stress te maken had en ineens hoorde je niemand nog iets over maagzweren zeggen…
  Dit terzijde, voor de rest geweldige tips!

 9. 11 maart 2018 / 17:02

  Met het laatste deel heb ik veel moeite, zeker als ik me niet goed voel op die werkplaats. En daarnaast trek ik me alles aan en kan ik moeilijk loslaten en vergeten.

Laat een reactie achter!