Geen carrière maar toch succesvol | Mijn verhaal

In onze huidige maatschappij is het heel normaal dat vrouwen een fulltime baan hebben. Maar wat als je door psychische of lichamelijke klachten niet kan werken. Succesvol zijn wordt vaak toch ook gespiegeld aan carrière maken. Maar ben je dan niet succesvol als je niet kan werken? Vandaag vertel ik mijn verhaal.

 

Ik heb een moeilijke jeugd gehad. Vanaf een jaar of 12 werd ik erg gepest, en dit heeft stiekem een hoop kapot gemaakt bij mij. Ik kreeg hierdoor een angststoornis. Het ging tot het punt dat ik amper nog buiten kwam, ik durfde simpelweg niet. Bang mensen van school tegen te komen. Bang wat anderen van me dachten. Ik had 0 zelfvertrouwen en voelde mezelf lelijk en niet goed genoeg.

Het zorgde ervoor dat ik geen normale jeugd heb gehad. Zo heb ik moeten stoppen met mijn havo opleiding door een schoolfobie en heb ik dus nog nooit een diploma gehaald. Als ik mensen vertrouwde ging het goed, maar ik durfde bijvoorbeeld ook niet naar verjaardagen, want daar waren mensen die ik niet kende en dat maakte me bang.

succesvol zonder carrière

Buiten dat had ik ook enorme faalangst. Als mama me vroeg eten te koken was ik doodsbang dat ik het niet goed zou doen of dat mijn ouders het niet lekker vonden. Mijn familie moest lange tijd op hun tenen lopen om mij niet bang te maken.

Mijn angsten uitte zich vooral in paniek aanvallen, en die konden erg heftig zijn. Als ik zo’n paniekaanval had was ik niet mezelf. Ik had een waas voor mijn ogen en deed alles om onder de situatie uit te komen.

Inmiddels gaat het een stuk beter, mijn angststoornis is nog lang niet voorbij. Ik heb bijvoorbeeld nog steeds moeite om alleen naar buiten te gaan en telefoneren doe ik niet. Toch zijn er ook dagen dat het me wel lukt en dat is al een heel verschil met toen. Ik werk hard aan mezelf. Want uiteindelijk wil ik helemaal angststoornis vrij zijn.

Zoals je begrijpt is werken nu dus nog geen optie. Er kan niet iedere dag iemand mee naar het werk om mijn handje vast te houden. Daarbij maken de angsten (en medicijnen die ik daarvoor gebruik) me erg moe. Ik heb minstens 12 uur slaap nodig anders kom ik de dag niet door.

Toch voel ik me wel succesvol. Misschien niet op carrière gebied. Want echt gewerkt heb ik nog nooit. Maar toch ben ik al van zover gekomen. Ik heb al heel wat angsten achter me gelaten en ik leer mezelf steeds beter kennen. Daarbij ben ik ook al een tijdje aan het bloggen op verschillende domeinen. Dit is mijn houvast, ik vind het leuk om te doen en het geeft me ook structuur en een reden om op te staan.

Ondanks dit alles ben ik ontzettend ambitieus. Ik heb grote dromen, en ben er ook heilig van overtuigd dat ik die nog wel een keer ga bereiken. Aan de andere kant heb ik geen haast. Mijn eigen welzijn staat op nummer 1 en we doen het dus lekker rustig aan. Voor nu ben ik gewoon heel blij met alles wat ik al bereikt heb en met de mensen om me heen die me gesteund hebben.

 

Dus kun je succesvol zijn zonder carriere? Jazeker ik vind van wel. Als je hard werkt aan welk doel dan ook ben je wat mij betreft succesvol. En zolang jij je best doet en niet opgeeft is ieder doel haalbaar.

Volg:
Monique Jebbink

Eigenaresse van Door Monique. Wil altijd veel te veel, word nerveus van sociaal gedrag, geniet van het leven is gek op katten en verslaafd aan Netflix, droomt over Milka chocolade en slaapt daardoor veel te lang. Is gek op Girlbosses en Dream chasers en support iedere chick te gaan voor haar #Goals.

Share:

2 Reacties

 1. Mariëtte
  27 maart 2018 / 11:04

  Wat goed dat je dit schrijft Monique. Wij kennen je, en weten wat voor kanjer je bent. En succesvol? Geloof me, jij bent echt wel succesvol in de dingen die je doet en waar je in gelooft. Ieder heeft zijn eigen talent, jij hebt de jouwe en er zijn zoveel veel mensen die in jou geloven.
  Lieve groet,
  Mariëtte

 2. Eigenwijzer
  30 maart 2018 / 09:17

  Hallo Monique, ik ken je niet, maar je verhaal maakt veel indruk op me. Blijf in jezelf geloven! Ik gun je in elk geval het allerbeste! En dan te bedenken: ik ben een onbekende… 🙂

Laat een reactie achter!