Doelen stellen en behalen voor het nieuwe jaar

 

hoe doelen stellen

Nu het nieuwe jaar weer voor de deur staat word het tijd om na te gaan denken over wat je nou eigenlijk wil. Wil je een beter jaar volgend jaar, of wil je vasthouden hoe het nu gaat? Je weet waarschijnlijk zelf ook wel dat het niet vanzelf komt, en zeker als je net als mij toe bent aan een nog beter jaar als 2017 is het verstandig om doelen te stellen. Want doelen stellen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. 

Dat kun je op verschillende manieren doen natuurlijk. Je kunt een notitieboekje kopen en opschrijven wat je wilt bereiken volgend jaar. Maar de kans is groot dat dit boekje ergens in de kast beland en je er vervolgens niet meer naar omkijkt.

Het stellen van doelen is vaak ook niet het probleem. Een groter probleem is vaak een plan maken. Want als je niks met je doelen doet ga je ze ook niet bereiken. Juist daarom is een plan maken zo belangrijk. Vandaag vertel ik je hoe ik mijn doelen stel en mijn manier om ze ook daadwerkelijk te bereiken.

Doelen stellen

Je hebt vast al een globaal idee van wat je allemaal wilt bereiken. Deze doelen lijken misschien heel groot nu, maar zijn wel een goed startpunt. Bij het stellen van doelen is het vooral belangrijk te kijken naar wie je zelf bent. Persoonlijk presteer ik slecht onder druk en raak ik snel gestressed. Ik hou mijn doelen dus klein en hanteerbaar zodat ik vrijwel zeker ben dat ik ze ga halen. Maar als jij juist iemand bent die zich snel gaat vervelen en altijd een drive nodig heeft om iets te bereiken, maak het jezelf dan gerust wat moeilijker.

Dat je het jezelf wat moeilijker maakt wil niet zeggen dat je onmogelijke doelen moet stellen. Het moet natuurlijk wel redelijk blijven, want als je je doelen niet haalt is dat teleurstellend en demotiverend. En we willen juist dat je beter gaat presteren door het stellen van doelen.

Persoonlijk vind ik het fijn jaarlijkse doelen te stellen. Er verandert namelijk nogal eens wat en ik wil niet te vaak mijn doelen herschrijven. Maar er zijn mensen die liever een 5 jaren plan uitwerken. Again, kies voor jezelf. Ik geef je in dit artikel handvaten maar het is belangrijk dat je een strategie maakt die voor jou werkt. Want wat voor mij goed werkt hoeft niet voor jou te werken.

Persoonlijke doelen en werk doelen

In het stellen van mijn doelen maak ik onderscheid in persoonlijke doelen, en werk doelen. Werk doelen hebben te maken met mijn blogs, en zijn bijvoorbeeld: hoeveel je dit jaar wilt verdienen of hoeveel bezoekers je wil hebben aan het eind van het jaar. Persoonlijke doelen zijn bijvoorbeeld, wekelijks het huis opruimen of gezonder leven.

Bij het maken van deze doelen is het belangrijk dat je ze meetbaar maakt. Dit doe je puur zodat je weet wanneer je ze ook daadwerkelijk behaald hebt. Gezonder leven zoals hierboven is dus bijvoorbeeld niet zo’n goed doel tenzij je het opdeelt maar daar vertel ik zo meer over. Als je van dit doel 3 maanden lang 2x per week naar de sportschool gaan. Heb je wel een meetbaar doel, en kan je deze na 3 maanden afvinken.

Een plan maken

Goed, je hebt je doelen op papier staan. 1 of 2 werkdoelen en een paar persoonlijke doelen. Maak er niet te veel, het moet haalbaar blijven. Laten we even verder gaan met het doel ‘gezonder leven’ zoals ik al zei is dit geen meetbaar doel. Maar je kunt het wel opdelen. En dat is sowieso verstandig om te doen met je doelen.

Het doel is dus gezonder leven. Nu gaan we het opdelen naar kleinere kwartaal doelen. Je gaat dus doelen maken die je in 3 maanden kan behalen, die toewerken naar het grotere doel, gezonder leven. Bijvoorbeeld:

Gezonder leven

 • 2x per week naar de sportschool.
 • Dagelijks mediteren.
 • Iedere week een eet plan maken.
 • Strategisch inkopen doen.

Voor het eerste kwartaal, dus januari tot en met maart kies je een van deze doelen uit. Vervolgens ga je voor dit doel opschrijven welke taken er allemaal nodig zijn om dit doel te behalen. Met werk doelen vind ik dat makkelijker als met persoonlijke doelen omdat de taken voor persoonlijke doelen vaak al voor zich spreken.

Maar we kiezen voor nu even dagelijks mediteren. Wat moet je allemaal doen om dit waar te kunnen maken. Je kunt bijvoorbeeld:

Dagelijks mediteren

 • Automatische wekker inplannen.
 • Meditatie app downloaden.
 • Dagelijks moment plannen in planner.
 • etc.

Vervolgens ga je dit voor het hele kwartaal inplannen in je agenda. Ik weet nu al wat ik van Januari tot Februari allemaal moet doen. Maar heb het nog niet definitief ingepland. Ik heb in iedere week een post it met to do’s geplakt. Zodat ik afhankelijk van afspraken die nog geplant moeten worden mijn agenda dan in kan vullen.

Maar omdat het zo duidelijk is wat ik allemaal moet doen om mijn doel te behalen, en ik er dus veel bewuster mee bezig ben is de kans veel groter dat ik het ga halen. Juist om die reden blijf ik gemotiveerd en bezig.

Dus ik zou zeggen, ga er even voor zitten en plan je doelen voor het komende jaar. Succes!

Volg:
Monique Jebbink

Eigenaresse van Door Monique. Wil altijd veel te veel, word nerveus van sociaal gedrag, geniet van het leven is gek op katten en verslaafd aan Netflix, droomt over Milka chocolade en slaapt daardoor veel te lang. Is gek op Girlbosses en Dream chasers en support iedere chick te gaan voor haar #Goals.

Share:

9 Reacties

 1. 24 december 2017 / 14:26

  Heel veel succes met je persoonlijke doelen. Ik hoop meer structuur in mijn schrijven te krijgen en daarnaast lekker te genieten van mijn gezin, familie en vrienden.

 2. thatslifexyz
  24 december 2017 / 15:09

  Goed artikel! Ik ben ook druk bezig met doelen stellen en plannen. Ik heb daarvoor de essentialiving planner, met balance creator en wekelijkse check. Denk dat deze voor mij goed gaat werken!

 3. 24 december 2017 / 15:13

  Hoihoi,

  Wat een goede adviezen. En nu de geplande doelen nog uitvoeren. ! Komt goed dit komende jaar!

 4. 24 december 2017 / 15:25

  Ik maak geen doelen voor het nieuwe jaar. Kan me er toch niet aan houden wel een heel leuke post!

 5. 24 december 2017 / 15:45

  Wat een handige tips! Ik onthou het voor het stellen van mijn eigen doelen. Ik denk dat ik een Mascha planner ga kopen!

 6. 24 december 2017 / 15:53

  Mooi artikel. Ik wil volgend jaar werken aan nog meer discipline en structuur. Daarnaast wil ik gaan werken. Hoe en wat weet ik nog niet.

 7. 24 december 2017 / 18:06

  Goed artikel! Het is absoluut belangrijk om kleine, meetbare doelen te stellen! Ik ben zelf een echte plan-nerd en ben dus ook al druk bezig met het maken van mijn doelen met bijbehorend aktieplan

 8. 24 december 2017 / 21:44

  Super! In mijn geval heb ik vaak teveel doelen, wat gewoon niet haalbaar is en waardoor ik in februari vaak al teleurgesteld ben. Ik ga het dit jaar maar eens op een andere manier proberen, thanks voor de tips.

 9. 25 december 2017 / 08:08

  Goed artikel. Ik heb nogal de neiging om mezelf te veel of te grote doelen op te leggen. Opdelen in kleinere, haalbare doelen is inderdaad beter. Zou het me dit jaar dan toch lukken?

Laat een reactie achter!